Over de campagne

ACV-Openbare Diensten steunt voluit het burgerinitiatief 'water is een mensenrecht'.

We willen op die manier het recht op drinkbaar water en afdoende sanitaire voorzieningen op de Europese agenda plaatsen.

Water is geen handelswaar en moet gevrijwaard van liberalisering en commercialisering.
Europese lidstaten moeten dwingende doelstellingen opgelegd krijgen.

Steun het burgerinitiatief en onderteken de petitie.


zaterdag 15 september 2012

Water is een mensenrecht ... zegt zelfs de UNO

Gazet Van Antwerpen rapporteert vandaag over de uitspraken van Maude Barlow, topadviseur van de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN. "We moeten water als mensenrecht beschermen", zegt ze.

De groeiende commercialisering van water doet wereldwijd de roep steeds luider klinken om water als basisbehoefte wettelijk te erkennen als een mensenrecht.

"We hebben absoluut nood aan een conventie of verdrag omtrent het recht op water, om ervoor te zorgen dat niemand ooit nog water ontzegd kan worden omdat ze niet kunnen betalen", zegt Maude Barlow.

Volgens Barlow is er een reactie op gang aan het komen tegen de privatisering van watervoorziening. "We zijn met succes het besef aan het introduceren dat water een publieke aangelegenheid is, en door de bevolking beheerd moet worden", zegt ze. "Maar we moeten waakzaam blijven voor nieuwe vormen van privécontrole: watermarkten en waterhandel, waterbanken en speculatie dreigen aan de horizon."

Volgens Barlow moet de internationale gemeenschap ook de "supermachten" goed in de gaten houden, omdat die buiten hun grenzen op zoek gaan naar watervoorziening, net zoals ze dat voor olie deden. China bijvoorbeeld is een leiding aan het bouwen die water uit de Tibetaanse Himalaya aanvoert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten