Over de campagne

ACV-Openbare Diensten steunt voluit het burgerinitiatief 'water is een mensenrecht'.

We willen op die manier het recht op drinkbaar water en afdoende sanitaire voorzieningen op de Europese agenda plaatsen.

Water is geen handelswaar en moet gevrijwaard van liberalisering en commercialisering.
Europese lidstaten moeten dwingende doelstellingen opgelegd krijgen.

Steun het burgerinitiatief en onderteken de petitie.


dinsdag 27 november 2012

Hoe de waterfactuur voor iedereen betaalbaar houden?

Dat is de kernvraag die de SERV zich stelt in het rapport over het waterbeleid in Vlaanderen.
Volgens de SERV moet het beleid veel meer inzetten op waterbesparing. Ook de financiering van sociale maatregelen om de waterfactuur betaalbaar te houden, moet transparanter.
In het eerste deel van het rapport vind je een analyse van de problematiek van waterarmoede in Vlaanderen. Daarna volgt een beknopte beschrijving en een evaluatie van het huidige beleid. In het laatste deel formuleert de SERV enkele beleidssuggesties.

Om de waterfactuur voor iedereen betaalbaar te houden zijn er naast inkomensondersteuning twee mogelijke beleidsopties: ofwel kortingen op de integrale waterfactuur ofwel maatregelen om minder water te gebruiken.
Het Vlaams beleid focust nu volledig op kortingen op de waterfactuur. Deze kortingen zijn zeer aanzienlijk en richten zich op een beperkte doelgroep. Deze doelgroep lijkt te beperkt om het risico op waterarmoede volledig te dekken.

Volgens de SERV moet het beleid veel meer inzetten op waterbesparing. Omdat kansarmen veel vaker een woning huren en er indicaties zijn dat huurwoningen minder over waterbesparende maatregelen beschikken, moeten vooral verhuurders aangespoord worden om investeringen te doen op dit vlak. Afstemming met woonbeleid is vanuit die optiek essentieel.

Sociale maatregelen om de waterfactuur betaalbaar te houden, moeten op een meer transparante wijze gefinancierd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten